Wederom een onrustige dag aan het politieke front. In Brussel blijven politie en lege alert vanwege het risico van terreuraanslagen, Parijs kreeg dinsdag te maken met een bommelding en internationaal is veel te doen om het neerhalen van een Russische straaljager door Turkije.
Het politieke klimaat blijft onrustig na de aanslagen van 13 november in Parijs.
1)Brussel: bewaking scholen en metro’s
Driehonderd agenten worden vanaf woensdag ingezet voor de bewaking van de Brusselse scholen. Circa tweehonderd anderen zullen worden ingezet om de veiligheid te garanderen in de metro, zo maakte de Belgische minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon dinsdag bekend.
Sinds zaterdag geldt het hoogste dreigingsniveau in Brussel. In de Belgische hoofdstad gingen scholen, winkels, restaurants, musea en attracties zoals het Atomium daarop dicht voor publiek. Hoewel maandagavond het dreigingsniveau niet werd verlaagd, is wel besloten de scholen, universiteiten en crèches weer te openen. En ook gaat de metro weer rijden.
Het is nog niet zeker dat woensdag alle metrostations open zullen gaan.
2)Bommelding Parijs
Parijs heeft dinsdag het Place de la République en het nabijgelegen metrostation ontruimd na een bomalarm. Vijf metrolijnen werden gedeeltelijk stilgelegd.
,,Er was een anoniem telefoontje dat er om 14.00 uur een bom zou afgaan. Zelfs als het om een misplaatste grap gaat, moeten we de dreiging serieus nemen'', zei een politiewoordvoerder tegen de zender BFMTV.
Bomexperts en speciale speurhonden onderzochten het gebied, dat hermetisch was afgesloten. Er werd echter ,,geen enkel verdacht object'' aangetroffen, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de krant Le Parisien.
3)Russisch vliegtuig neergehaald door Turkije
Turkije meldde dat een militair vliegtuig dat dinsdag het luchtruim had geschonden na herhaalde waarschuwingen is neergeschoten. Rusland stelt dat het vliegtuig de hele tijd boven Syrië vloog en vanaf de grond lijkt te zijn neergehaald.
Een Russische piloot zou zijn omgekomen en de ander in handen gevallen van milities van de Turkmeense minderheid in het noordwesten van Syrië. Het Russische toestel was waarschijnlijk in actie tegen de Turkmeense milities. Zij strijden tegen de regering van president Bashar al-Assad en worden daarom door Russische vliegtuigen bestookt.
Het toestel kwam neer vlakbij de Turkse grens, op slechts 40 kilometer van de Syrische stad Latakia. Latakia is de basis voor het Russische militaire ingrijpen in Syrië en ligt in de kuststreek waar de alawieten vandaan komen, de religieuze minderheid die de clan Assad heeft voortgebracht. Rusland bombardeert rebellen om ze uit de buurt van Latakia te houden.
De Turkse leiders willen de Turkmenen als etnische verwanten bescherming bieden en ze hebben bovendien gedurende de burgeroorlog in Syrië steeds voor de val van Assad gepleit. Rusland voorkomt met militair ingrijpen sinds 30 september tot woede van de Turkse leiders dat Assads regime instort.
Turkije heeft dinsdag de Russische gezant op het matje geroepen over de schending van het luchtruim door het Russische vliegtuig en deed dat afgelopen week over de bombardementen op Turkmenen.
In de ogen van het Kremlin neemt Turkije het niet alleen op voor de kleine Turkmeense minderheid van nauwelijks 200 duizend mensen in Syrië, maar steunt Ankara in wezen de soennitische extremisten, inclusief die van Islamitische Staat. Tal van Russische media zien dinsdag in het neerhalen van het vliegtuig als een bewuste poging Russische gevechtsvliegtuigen uit het noorden van Syrië te verjagen.
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl